Psychologische behandeling

Soms kun je op een punt in je leven komen dat je zorgen of problemen hebt, waar je zelf niet uitkomt. Problemen waarbij je het gevoel hebt dat je ze niet het hoofd kan bieden. In zo’n zware periode kan het prettig zijn om met iemand te praten.

Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of je hier iets aan wil of kan veranderen. Misschien dat  je er anders mee om kan gaan, zodat je er minder last van hebt? Ik gun het je, dat je ondanks de tegenslag of problemen toch tevreden kan zijn met dat wat het leven jou te bieden heeft.

Tijdens de intake stel ik niet alleen vragen het verloop en de ernst van je klachten, maar ook over je toekomstwensen.  Samen kijken we waar je tegenaan loopt en of je hier iets aan wil of kan veranderen. Als een aanvullende observatie van jou, je kind of je gezin nodig is maken we daarover afspraken. Ik werk niet alleen vanuit mijn kennis en ervaring, maar ook vanuit mijn intuitie en kom snel tot de kern van je probleem.

In de behandeling zal je zelf aan de slag moeten gaan als je dingen wil veranderen of verbeteren. Soms zijn de omstandigheden niet te veranderen, maar kun je er wel anders mee omgaan, zodat je er minder last van hebt. Ik kan je daarbij helpen.

Ik ga vooral praktisch en oplossingsgericht te werk, waarbij je al in korte tijd verandering merkt. De meeste mensen gaan aan het eind van de gesprekken weer energiek weg en samen hebben we concrete stappen bedacht om de komende tijd mee aan de slag te gaan.

Psychologische behandeling is mogelijk voor iedere leeftijd, zelfs voor zeer kleine kinderen. Als kinderen jong zijn, worden ouders zeer nauw betrokken bij de behandeling.

Ben jij een jongere van 14-18 jaar oud en heb je een hulpvraag? Hopelijk kun je jouw vraag bespreken met iemand die je vertrouwt: je ouders, school of iemand anders. Je mag je altijd bij me aanmelden. Samen zal ik met je kijken wat ik voor je kan betekenen en op welke manier we jouw ouders bij de behandeling kunnen betrekken. Je ouders moeten daar namelijk toestemming voor geven. Als je hier bezwaar tegen hebt, bespreek dit dan met me. Dan kan ik kijken op welke manier ik iets voor je kan betekenen, zodat het weer beter met je gaat.

Ik zet vaak de volgende therapievormen in:

  • Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een vorm van gedragstherapie die helpt om op een flexibele manier om te gaan met tegenslagen. Zodat je leert om te investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt.
  • Cognitieve Gedragstherapie. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde therapievorm gericht op anders denken, anders doen en anders voelen (zie www.vgct.nl).
  • EMDR. Dit is oorspronkelijk bedoeld voor traumabehandeling, maar heeft vele andere toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld om een negatief zelfbeeld te ‘repareren’. Ik ben hier erg enthousiast over. Door de inzet van EMDR zie ik positieve veranderingen in hele korte tijd. Dit verkort de duur van een behandelingstraject aanzienlijk (zie www.emdr.nl).
  • Oplossingsgerichte Therapie. Deze therapievorm richt zich niet op de problemen maar op mogelijke oplossingen, op dat wat je wél wil in plaats van wat je niet wil.
  • Positieve Psychologie. Deze nieuwe stroming inspireert me enorm en is gericht op het versterken van de mogelijkheden om een plezierig, zinvol en betrokken leven te leiden. Maar het besteedt ook aandacht aan het leren omgaan met negatieve emoties en moeilijke omstandigheden.
  • PSYCH-K ®. Dit is een behandelmethode die directe toegang geeft tot je onderbewuste geest. Met deze methode is het mogelijk om beperkende overtuigingen te vervangen door positieve bekrachtigende overtuigingen: bijvoorbeeld “Ik ben niets waard” wordt vervangen door “Ik ben goed zoals ik ben”. De integratie vindt in het onderbewuste plaats via een eenvoudig proces dat we tijdens een sessie doen. Stress, blokkades en belemmeringen kunnen hierdoor verminderen en je voelt je snel krachtiger. Niet alleen je gedachten zullen hierdoor veranderen, maar juist ook het dieperliggende negatieve gevoel veranderd mee. Hierdoor merk je snel verandering.
  • Spelmateriaal. Door middel van spelmateriaal wordt geprobeerd om problemen bij kinderen te verminderen of te verhelpen. Als het mogelijk is, worden ouders hier actief bij betrokken.
  • Systeemtherapie. Verschillende vaardigheden en technieken om de communicatie en andere factoren binnen het gezin te verbeteren (zie www.nvrg.nl). Dit kan met het hele gezin, maar ook in de individuele behandelingen.

Ik sta erg achter alle behandelmethoden- en technieken die ik toepas en heb veel handvatten ook in mijn leven toegepast, met positief effect! Maar het leven staat nooit stil en ook ik groei iedere dag weer een klein stukje verder.

Meestal zijn 5 tot 8 gesprekken voldoende om op eigen kracht weer verder te kunnen. Om te kunnen groeien naar meer geluk.

Het tarief is € 95 (BTW vrijgesteld) per sessie van 45 minuten. Psychologische behandeling wordt geheel of grotendeels vergoed. Kijk bij algemene informatie naar de uitleg over vergoedingen.

Terug naar het aanbod