Hulp bij opvoedingsvragen

Kinderen opvoeden kan behoorlijk lastig zijn. Ouders van jonge kinderen hebben vaak veel vragen waar ze geen antwoord op weten. Het ouderschap is nieuw voor je en helaas krijg je bij de geboorte geen handboek mee, waarin staat wat voor jouw kind het beste is.

Redenen waarom je mij om hulp kan vragen:

  • Je hebt een klein kindje die niet altijd doet wat jij vraagt. Dit frustreert, maakt je onzeker je en je weet af en toe niet meer wat je moet doen.
  • Je twijfelt of je het wel goed doet als ouder. Dit geldt ook als je een pleegkindje of adoptiekindje hebt.
  • Je hebt een huilbaby die je ‘s nachts urenlang wakker houdt. Je weet je vaak geen raad en in combinatie met de gebroken nachten kan dit bij vaders en moeders tot veel stress leiden. Dit kan spanningen geven in de relatie met je partner, maar het is ook van invloed op de andere kinderen binnen het gezin.
  • Je maakt je druk, omdat je denkt dat er iets aan de hand is met je kind, maar je weet niet wat?
  • Je hebt vragen of zorgen over de ontwikkeling van je kind?
  • Je wil weten hoe je het gedrag van je kind kunt veranderen?
  • Je kind is eerder door een psycholoog/orthopedagoog onderzocht, maar je hebt geen idee wat je nu verder kunt doen?

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik kan je uitleg geven over de ontwikkelingsfase waar je kind in zit en adviezen geven hoe je het kan aanpakken als je het gedrag van je kind wil veranderen. We bespreken wat je al hebt geprobeerd, wat werkte en wat niet. Samen zoeken we naar een manier die past bij jullie gezin en jullie situatie.

Ik ga vooral praktisch en oplossingsgericht te werk, waarbij je al in korte tijd handvatten hebt om dingen (anders) aan te pakken. 

jonge kinderen  (0-4 jaar)

wil je meer lezen, klik op

 De eerste vier levensjaren zijn erg belangrijk voor de gehechtheidsontwikkeling van je kind, dus het is belangrijk dat het met jullie snel weer beter gaat. Je kunt met je zorgen en vragen naar het consultatiebureau en zij kunnen je meestal goed helpen. Maar soms is dat niet genoeg om weer uit het dal te komen. Je kunt dan bij me terecht voor hulp.

In eerste instantie zal ik met jullie kijken wat jullie allemaal geprobeerd hebben en hoe het met je stressniveau/draagkracht gesteld is. Als het nodig is kom ik een keer bij je thuis observeren, zodat ik jou en je kind leer kennen en adviezen kan geven om te zorgen dat jullie op korte termijn samen weer kunnen groeien naar meer geluk.

Veel voorkomende klachten of problemen bij baby’s en jonge kinderen zijn:

Angsten – eet- en voedingsproblemen – gedragsproblemen – gehechtheidsproblemen – huilbaby – overstrekken – poep- en plasproblemen – slaapproblemen Ouders kunnen last hebben van: – angsten – burn-out – depressie – negatief zelfbeeld – onzekerheid – opvoedingsproblemen – relatieproblemen – seksuele problemen – slaapproblemen – somberheid – verwerkingsproblemen door ziekte/verlies/ingrijpende gebeurtenissen – vragen over adoptie- en/of pleegkinderen – zorgen over de ontwikkeling van je (ongeboren) kind. 

kinderen (4-12 jaar)

wil je meer lezen, klik op

Kinderen in leeftijd van 4 tot 12 jaar maken op de basisschool een grote ontwikkeling door. In deze jaren hebben veel ouders vragen over de ontwikkeling van hun (adoptie-, pleeg- of stief-)kind.

Het hebben van vragen is normaal, maar soms maak je je zorgen of het allemaal wel goed gaat en of het gedrag dat je ziet wel passend is bij de leeftijdsontwikkeling van je kind. Dat is lastig om in te schatten, omdat je jouw kind zo goed kent en je als ouder niet goed weet wat nu ‘gemiddeld gedrag’ is op een bepaalde leeftijd. Soms kan het prettig zijn als iemand met kennis over opvoeding met je meedenkt over wat past bij jouw kind en bij jullie gezin. Hiervoor kun je bij me terecht.

In eerste instantie zal ik met jullie als ouders bespreken wat de zorgen of problemen zijn. Door allerlei vragen te stellen, probeer ik een beeld te krijgen over de ontwikkeling van je kind.

Vervolgens kan ik advies geven over wat ik kan bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een observatie thuis of op school; een schoolgesprek; verder onderzoek; ouderbegeleiding of gezinsgesprekken. Misschien heeft je kind psychologische behandeling nodig om zijn ontwikkeling te vergroten? Er is veel mogelijk en ik denk graag met je mee, wat passend is bij jou, je kind en jullie gezin. Het is belangrijk dat jullie weer op weg kunnen naar meer geluk.

Zorgen over basisschoolkinderen kunnen gaan over:

Algehele ontwikkeling van je kind – ADHD – angsten – autisme – depressie – dwanggedachten en/of dwangmatig handelen – eetproblemen – gedragsproblemen (o.a. boosheid) – gehechtheidsproblemen – leerproblemen – negatief zelfbeeld – onverklaarbare lichamelijke klachten – onzekerheid – pesten of gepest worden – poep- en plasproblemen – problemen met vriendschappen – slaapproblemen – somberheid – seksuele ontwikkeling – verwerkingsproblemen door ziekte/verlies/scheiding/ingrijpende gebeurtenissen

tieners en jongeren (12-16/18 jaar)

wil je meer lezen, klik op

Als kinderen de overstap maken van de basisschool naar de middelbare school dan verandert er in korte tijd heel veel en ook je kind veranderd snel in een tiener. In deze turbulente jaren hebben ouders veel zorgen en vragen over hun kind dat zich steeds meer losmaakt van thuis en voor wie de invloed van leeftijdgenootjes steeds belangrijker wordt.

Misschien is de overgang van basisschool naar middelbare school zo moeizaam gegaan dat er nieuwe zorgen over de ontwikkeling van je tiener gekomen zijn. Is je kind flink aan het puberen en heb je daar als ouder last van? Of  hebben de andere gezinsleden er last van? Heb je als ouder vragen hoe je het gedrag van je tiener kunt veranderen?

Soms ervaren jongeren zelf ook dat het allemaal niet zo goed met ze gaat als ze zelf zouden willen.  Jongeren zitten soms met zorgen of problemen die ze liever niet met hun ouders willen bespreken, maar ze hebben geen andere volwassene bij wie ze terecht kunnen.

Ik zal eerst bespreken wat jullie zorgen of problemen zijn. Door allerlei vragen te stellen, probeer ik een beeld te krijgen van wat er speelt en wat nodig is. Daarna kan ik jullie advies geven over wat ik voor jou of jullie kan betekenen. Denk bijvoorbeeld aan verder onderzoek; een gezinsgesprek; een gesprek op school; ouderbegeleiding of individuele gesprekken met je kind.Er is veel mogelijk en ik denk graag met je mee, wat passend is bij jou en je gezin.

Het is belangrijk om in deze jaren te blijven groeien naar meer geluk. Voor een gezin is het belangrijk dat ouders goed voor zichzelf zorgen. Een vader met burn-out? Een moeder die veel stress ervaart? Dat heeft invloed op je kinderen.Veel ouders zeggen: “Zolang het met mijn kind(eren) maar goed gaat, dan gaat het ook met mij goed”. Ze schenken geen aandacht aan negatieve gevoelens die ze zelf hebben. Zorg ook goed voor jezelf en zoek hulp als je er alleen niet uitkomt. Het is een moedige stap die belangrijk is voor jou en je gezin.

Zorgen over tieners en jongeren kunnen gaan over:

Algehele ontwikkeling – ADHD – angsten – autisme – depressie – dwanggedachten en/of dwangmatig handelen – eetproblemen – gedragsproblemen – gehechtheidsproblemen – leerproblemen – levensfase-keuzeproblemen – negatief zelfbeeld – onverklaarbare lichamelijke klachten – onzekerheid – overspannenheid – pesten of gepest worden – problemen met vriendschappen – slaapproblemen – somberheid – seksuele ontwikkeling – verwerkingsproblemen door ziekte/verlies/scheiding/ingrijpende gebeurtenissen – zingevingsvragen

foto, geluk geef je doorWat is pedagogische begeleiding?
Pedagogiek betekent opvoedkunde. Orthopedagogiek is opvoedkunde voor specifieke opvoedingsvragen, bijvoorbeeld over de opvoeding van een kind met een stoornis/beperking. Ik ben Orthopedagoog en kan je dus helpen met allerlei opvoedingsvragen of vragen over de ontwikkeling van je kind. Ik ben niet alleen Orthopedagoog, maar ook Kinder- en Jeugdpsycholoog. In mijn gesprekken gebruik ik de kennis vanuit de pedagogiek en vanuit de psychologie.

Is je kind eerder door een psycholoog/orthopedagoog onderzocht, maar heb je geen idee wat je nu verder kunt doen?

Regelmatig ontmoet ik ouders die aangeven dat hun kind onderzocht is door een gedragsdeskundige (bijvoorbeeld een psycholoog, orthopedagoog of psychiater). Deze gedragsdeskundige heeft soms een diagnose gesteld, maar vaak ook niet. Ik hoor regelmatig ouders zeggen dat ze geen idee hebben hoe ze nu verder moeten. Zit je met veel vragen en twijfel je wat het beste is voor jouw kind? Ook dan kun je bij me terecht. Op basis van het onderzoeksverslag kan ik met jullie meedenken over wat nu het beste is voor je kind/gezin. Ik kan je dan advies geven over de stappen die je kan zetten.

Veel klanten merken na het eerste gesprek al veel positieve verandering. Soms is een tweede afspraak niet eens nodig.

Terug naar het aanbod